Nama
Nombor Telefon
Email
Pekerjaan
Kawasan Pilihan Perumahan
Selangor
Kuala Lumpur
Lain-Lain Tempat
Hantar
Hantar
The form has been sent - thank you!
Err... Something went wrong!

Hubungi Kami

TOLONG ISI MAKLUMAT BERIKUT UNTUK KAMI MEMBANTU BAGI MEMILIKI RUMAH SENDIRI ATAU UNTUK PELABURAN HARTANAH

 

AMIR HARTANAH


TEL: 017- 6842 836


WHATSAPP: wasap.my/60176842836/RumahSelangorKL
 

EMAIL: amir@rumahselangorkl.com


FB: Jualan Perumahan Penjawat Awam dan Swasta

 

*Tertakluk kepada kekosongan Unit dan Pemaju. Unit Terhad. Mohon segera.

   WEBINAR PERCUMA FAIZUL RIDZUAN

Berminat ambil peluang utk join sesi PERCUMA Faizul Ridzuan utk Zoom Briefing secara PERCUMA.. Tajuk * 5 Magic Numbers You Need To Know Before You Buy A Property* 

Briefing bagi penjawat awam, pekerja badan berkanun dan swasta yang masih menyewa atau tinggal di kuarters kerajaan dan berminat untuk buat pelaburan hartanah dengan membeli rumah dengan harga dan pakej istimewa..dan Semua orang yang berminat untuk buat pelaburan hartanah..

Pembeli Rumah Yang Hendak Tahu Lanjut Mengenai Pelaburan Hartanah under Group Faizul Ridzuan dengan Harga Dan Pakej Istimewa Sebab Beli Rumah “Under Bulk Purchase” boleh juga join

Perunding Hartanah, Takaful, Unit Trust dan lain-lain yang hendak buat hustle income juga boleh join..

Berminat untuk saya daftarkan secara percuma tolong beritahu saya

majuproperty.com

majulink.com

Berminat untuk maklumat lanjut sila wasap ke 

wasap.my/60176842836/FaizulRidzuan

wasap.my/60176842836/FaizulRidzuan

 

Tahniah sebab korang dah mula bertindak.

Sementara dah wujud kesedaran ni dalam diri, apa kata kita tambah lagi ilmu untuk bekalan masa depan?

Tok yakin, ramai yang dah tahu pasal ni.

Tapi, Tok tak boleh nak lepaskan tanggungjawab asal Tok untuk educate pembaca yang baru nak mulakan langkah.

Jom kita amati perkongsian yang Tok baca kat blog NowHartanah ini.

Apa yang anda perlu tahu sebelum mula cari rumah?

Sebelum mulakan pelaburan hartanah dan memulakan pencarian rumah, korang wajib tahu 3 jenis pasaran hartanah yang ada di tanah Malaysia ni.

Pasaran hartanah ini adalah :

  • pasaran primer,
  • pasaran sekunder,
  • pasaran tertiari.

3 pasaran hartanah ini adalah berbeza dari segi keuntungan dan risiko.

Walaubagaimanapun, pilihan untuk membeli hartanah di pasaran yang mana adalah bergantung kat cita rasa dan kemampuan kewangan masing-masing.

Jenis #1: Pasaran primer (undercons)

Rumah dalam pasaran primer (nama lain, underconstruction) melibatkan pihak pemaju dan juga pihak pembeli.

Pada kebiasaannya, pemaju akan membuat lakaran dan gambaran rumah yang bakal dibina untuk ditunjukkan kepada pembeli.

Antara kelebihan membeli rumah pasaran primer adalah korang akan dapat memiliki rumah dengan rekabentuk yang terkini dan cantik. Rumah serba-serbi dalam keadaan baru.

Selain itu, rumah pasaran primer dapat dibeli dengan kos permulaan yang rendah. Sebab ada sesetengah pemaju yang memberikan rebat dan diskaun  yang tinggi kepada pembeli.

Antara keburukan rumah pasaran primer adalah pembeli terpaksa berhadapan dengan risiko rumah terbengkalai.

Harga rumah pasaran primer adalah mahal berbanding unit yang ada di kawasan sekitar.

Walaupun kos permulaan adalah rendah, kos selepas rumah siap mungkin agak tinggi.

Ini bergantung kepada penghuni dimana akan ada kos-kos seperti wiring, renovation, perabot dan sebagainya.

Jenis #2: Pasaran sekunder (subsale)

Rumah pasaran sekunder adalah rumah jenis subsale, atau dalam bahasa mudah faham rumah second hand.

Rumah ini adalah rumah terpakai. Rumah subsale kebiasaanya melibatkan pihak pemilik rumah dan juga pembeli. Ada juga kadang-kadang melibatkan ejen hartanah.

Kelebihan membeli rumah subsale adalah takde risiko rumah terbengkalai, sebab rumah yang bakal dibeli dah siap dibina.

Selain itu, korang juga dapat tahu tentang harga pasaran semasa hartanah yang bakal korang beli dan dapatkan maklumat berkenaan kadar sewa semasa.

Dari segi proses jual beli, rumah subsale memerlukan korang sediakan deposit 10% daripada harga rumah yang nak dibeli.

Antara kos tambahan lain yang korang kena tanggung seperti, kos guaman, kos penilai dan lain-lain.

Rumah dalam pasaran subsale menjadi pilihan ramai pelabur baru sebab risiko yang sangat rendah. Keuntungan sewa juga mudah untuk dianggarkan sebab kawasan sudah matang dan mempunyai kepadatan penduduk yang tersendiri.

Jenis #3: Pasaran tertiari (lelong)

Rumah pasaran tertiari adalah rumah pasaran lelong. Rumah lelong adalah rumah yang dilelong oleh pihak bank.

Kelebihan membeli rumah pasaran ini adalah, korang dapat membeli rumah bawah harga pasaran semasa.

Kemudian, korang boleh jual (atau sewakan) hartanah tu mengikut harga pasaran semasa dan sekeliling.

Korang boleh memperolehi keuntungan yang sangat lumayan. Dengan syarat korang membida rumah lelong bawah harga pasaran semasa.

Namun, sekiranya korang ingin mencari rumah dalam pasaran lelong, saya nasihatkan cari ilmu terlebih dulu sebelum membida rumah yang korang mahukan.

Hal ini kerana terdapat banyak risiko yang korang perlu pertimbangkan sebelum, semasa dan selepas berjaya membida rumah lelong.

Antaranya seperti wang deposit tunai hangus sekiranya permohonan loan ditolak dan tak lulus.

Boleh jadi rumah lelong berbaloi untuk kita beli dengan adanya ilmu yang betul.

Tok harap, korang yang baru nak bermula dapat sesuatu dengan perkongsian ini.

Yang penting, cari ilmu dulu bila nak buat sesuatu. Tak elok main langgar je. Kelak nanti, korang sendiri yang kena tanggung akibat nanti.

Korang nak beli yang mana dalam masa terdekat ni? Boleh kongsikan kat ruangan komen? Tok suka nak tahu. Hehe.

Nak beli hartanah yang selamat dan tak rugi ni memang bukan perkara yang senang. Tambah lagi bagi yang baru pertama kali nak beli rumah. Tok faham perasaan anda. Sebelum nak beli rumah, anda wajib tahu 3 perkara ini.i. Rumah tersebut boleh dibuat pelbagai sewaanii. Beli tak lebih harga yang sepatutnyaiii. Anda boleh duduk sendiri / sewakan / boleh jual balik.

“Tapi Tok, saya tak tahu macam mana nak cari rumah yang ada 3 kriteria ni.”

Berita baik! Tok ada tawaran khas untuk anda. Kalau anda mencari rumah yang selamat untuk dibeli, boleh klik gambar di bawah dan isikan maklumat anda. Team GilaHartanah akan hubungi anda secepat mungkin.

28 marca 2021

RumahSelangorKL

Klik Sini

Klik Sini